Visithaparandatornio -sidan använder cookies. Läs mer här. Genom att fortsätta godkänner

x
Bild: Vakt på Handolinska bron 1914-1918. Enda broförbindelsen mellan Haparanda och Tornio fram till 1929.

Tornio grundades 1621 av Gustav II Adolf och var dåtidens nordligaste stad i hela världen. Tornios betydelse som medeltida handelsplats växte och staden var under några år kungariket Sveriges rikaste stad. 

Vid fredsavtalet efter Finska kriget 1809 förlorade Sverige hela Finland genom en ny gränsdragning som drogs längs Torne älv. Haparanda by med sju bondgårdar låg på den svenska sidan av Torne älv, medan Tornio hamnat på den ryska sidan. Haparanda by hade fördelen av närhet till Tornio, den nya riksgränsen och därmed även tullstationen. På en av Haparanda bys bondgårdars ägor grundades därför 1827 en köping, som snart fick stadsliknande bebyggelse och som erhöll stadsrättigheter 1842. 

Haparanda har gått igenom flera spännande tidsperioder under sin historia. Under första världskriget var staden den enda kontakten mellan länderna i väst och de stora imperierna i öst. Transitoposten över Haparanda tog under första världskriget så stor omfattning, att postverket lät bygga en linbana över älven mellan Haparanda och Tornio. Linbanan var i bruk under åren 1917 och 1918. 

”En äkta Globetrotter ska ha besökt Timbuktu, Samarkand och Haparanda!” har Thomas Cook, en tidig researrangör, sagt redan på 1800 talet. 

- Gränsområdet har en rik historia, krigets och fredens tider varierar och smugglingen blomstrade. Om ni vill veta mer om städernas historia och nutid, så kan ni via Turistbyrån boka en guidad tur. 

Historia MV2